Saturday, May 20, 2017

RAHMAN TERPILIH BUKAN KERANA TERBAIK TETAPI KERANA DIA ORANG KJ

KOTA BELUD, 20 Mei (Bernama) --Semua anggota UMNO, mahupun Barisan Nasional (BN) boleh menyatakan hasrat untuk menjadi calon dan bertanding bagi kawasan Parlimen atau Dewan Undangan Negeri (DUN) pada pilihan raya umum akan datang, kata Anggota Parlimen Kota Belud Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan.

Abdul Rahman yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri, bagaimanapun berkata keputusan memilih calon untuk bertanding di sesuatu kawasan pada akhirnya akan diserahkan kepada kebijaksanaan pucuk pimpinan parti.

"Anda (anggota parti) boleh melahirkan hasrat untuk menawarkan diri bertanding sebagai calon, termasuk diri saya, tetapi akhirnya, kita serahkan kepada keputusan Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) dan Ketua Menteri Sabah (Datuk Seri Musa Aman)," katanya kepada pemberita selepas menyerahkan dua kenderaan van untuk komuniti Kristian di sini hari Sabtu.

Abdul Rahman diminta mengulas hasrat seorang tokoh pemimpin di sini untuk kembali aktif dalam politik seterusnya menjadi calon pilihan raya akan datang.

Dalam pada itu, Abdul Rahman turut memberitahu bahawa beliau juga berminat untuk menjadi calon lagi dan bertanding bagi kawasan parlimen yang disandangnya kini.

"Oleh itu, jangan keluarkan saya daripada senarai calon. Bagaimanapun, dalam tradisi BN dan UMNO, oleh kerana kerusi Parlimen Kota Belud ini adalah kuota UMNO, ia diputuskan oleh pemimpin tertinggi.

"Saya akan patuh...saya orang parti. Jika mereka (pucuk pimpinan) yakin saya yang terbaik, maka saya tetap berada di sini (Kota Belud). Jika mereka berpendapat orang lain harus mengambil alih, maka saya serahkan kepada kebijaksanaan mereka.

"Inilah yang menjadikan UMNO dan BN kuat," katanya.

Ulasan saya, memanglah pucuk pimpinan yang menentukan calon tetapi Rahman harus ingat beliau adalah orang luar dan Menteri Komunikasi dan Multi Media, Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak seorang senator dan ketua Umno Bahagian Kota Belud.

Sudah tentu Dr Salleh adalah pilihan utama bahagian untuk calon parlimen. Takkan beliau mahu kekal sebagai senator. Pada tahun 2008, Dr Salleh digugurkan kerana KJ mahu Rahman bertanding di Kota Belud. Ketika itu Pak Lah Perdana Menteri maka KJ yang juga menantu Pak Lah mainkan peranan menyingkirkan Dr Salleh yang bukan ketua bahagian ketika itu. KJ mahu naikkan setiausaha pemudanya, Rahman Dahlan walaupun beliau adalah orang Tuaran dan bukannya orang Kota Belud.

Pengundi Kota Belud kuat semangat Umno tetap memberi kemenangan kepada Rahman walaupun dia orang luar. Pada tahun 2013, Dr Salleh kembali mengetuai Umno Bahagian Kota Belud maka Rahman yang juga Timbalan Ketua Umno Bahagian Tuaran kena cari kawasan lain jika beliau mahu kekal bertanding parlimen.

Atau beliau boleh gantikan Datuk Hajiji Haji Noor bertanding di DUN Sulaman pada PRU akan datang dan jadi menteri kabinet Datuk Musa Aman. Rahman tiada kekuatan. Beliau tak berani lawan Hajiji ketua bahagian sebaliknya pernah kalah timbalan ketua bahagian di tangan Datuk Aliasgar Basri. Pada tahun 2013, Aliasgar tarik diri dan beri kemenangan percuma kepada Rahman kerana beliau menteri pusat.

Rahman jangan fikir boleh kekal jadi calon. Kenyataannya baru-baru ini supaya sekolah di Sabah dibenarkan menggunakan pengantar bahasa Inggeris menyinggung perasaan Perdana Menteri yang mana kenyataan seperti itu tidak seharusnya keluar dari mulut seorang menteri pusat. Ia bertentangan dengan dasar pelajaran kebangsaan.

Pada tahun 2008, Rahman terpilih jadi calon bukan kerana beliau orang yang terbaik tetapi kerana beliau orang KJ. Maka KJ sudah tiada peranan untuk mengekalkan Rahman sebagai calon parlimen Kota Belud pada PRU akan datang.
No comments:

Post a Comment