Tuesday, August 2, 2016

LU PATUT RESIGN DAHULU SEBELUM BUAT PC, YB GHAZALI

Gua tadak faham kenapa seorang Exco sanggup buat sidang akhbar kritik MB Terengganu, Cikgu Razif. Gua sekolah tadak tinggi. Tapi gua tahu seorang Exco ada Bossnya. Mana boleh seorang Exco panggil sidang akhbar hantam bossnya sendiri kecuali Exco itu sudah gila.

Sepatutnya seorang Exco ada platform untuk tegur MB melalui Exco miting setiap hari Rabu. Kecuali Exco itu kaki ponteng. Tadak berani cakap dalam Exco miting. Atau Exco itu asyik pergi Bangkok sahaja.

Kalau lu anak jantan, lu patut resign dahulu sebagai Exco baru lu panggil wartawan mahu hentam MB. Baru betul ini macam. Tapi gua tabik sama lu. lu berani panggil sidang akhbar walaupun lu masih seorang Exco.

Gua faham hubungan lu  YB Ajil dengan bekas MB, Datuk Seri Ahmad Said. Bini lu anak saudara Mat Said. Lu dapat jadi calon bukan kerana lu hebat tapi kerana lu ada hubungan dengan Mat Said. Semua olang tahu siapa lu sebelum jadi YB. Jadi kontraktor pun tadak bayar hutang olang.

Masa lu kempen PRU13. sedang lu berucap, ada olang tanya hutang aku bila mu mahu bayar. Banyak malu ooi. Tapi oleh kerana lu tanding atas tiket BN, lu tetap menang kerana DUN Ajil kubu kuat BN. Cuba lu tanding dalam PRU14 sebagai calon parti Mahathir lu boleh menang ke.

Orang tahu kiblat lu pergi mana. Mat Said keluar dari Umno pada 13 Mei 2014, lu ikut sama Mat Said. Bila Mat Said u turn, lu pun u turn juga. Lu memang hard core Mat Said.

Lu sudah tahu PRU14 lu sudah tidak jadi calon lagi. Bila Cikgu Razif lantik Datuk Rosol Wahid sebagai Pengarah UKOM, lu tahu Rosol akan kembali sebagai calon BN bagi DUN Ajil. Lu sudah gelabah. Tidur lu pun sudah tidak lena lagi.

Lu marah Cikgu Razif mahu majlis tertinggi Umno pecat bapa saudara bini lu. Tapi lu  tadak marah bapa saudara bini lu buat usul tidak percaya kepada MB. Lu pun dua kali lima dengan Mat Said. Lu rela kerajaan BN Terengganu tumbang supaya PAS bentuk kerajaan baru. Ini macam kah orang Umno macam lu fikir? Biar sama sama tadak dapat.

Gua hailan sama kenyataan lu. Lu kata   kita perlu mengetepikan perbezaan kita, sama ada kita suka atau tidak dan menyatukan semua ahli dan wakil rakyat.

Sepatutnya lu nasihati Mat Said supaya jangan buat usul tidak percaya kepada MB. Terimalah qada dan qadar Pak Su Mat. Pak Su Mat buat ini macam kerajaan kita hancur. Lu ada berani ke?

Lu ni apa punya Exco. Patutnya lu berdiri teguh  di belakang MB sebab mereka sudah bersumpah setia masa terima jawatan Exco. Ini bermakna lu sudah langgar sumpah ooi. Lu tadak takut ke melanggar sumpah macam sumpah Sang Kelembai.

Lu patut syukur bila lu keluar Umno, lu sudah bukan Exco lagi. Tapi lu u turn u tetap jadi Exco makan gaji besar ooi tiap bulan. Patutnya lu syukur Cikgu Razif kekalkannya sebagai Exco padahal Cikgu Razif boleh lantik orang lagi sebagai Exco Pelajaran ganti lu.

 Lu patut bersyukur di atas penghormatan ini.  Dan jalankan tugas yang diamanahkan. Jangan kita langgar amanah yang diberikan.  Lu ingat lu Mr Clean ke? Orang semua tahu lu dapat sebidang lot tanah di Bandar Ajil.

No comments:

Post a Comment