Friday, July 12, 2019

HUKUMAN PENJARA WAN JI DITANGGUHKAN

SHAH ALAM, 12 Julai (Bernama) -- Mahkamah Tinggi di sini hari ini membenarkan permohonan penceramah bebas Wan Ji Wan Hussin untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman penjara setahun yang sedang dijalaninya kerana menerbitkan perkataan berunsur hasutan terhadap Sultan Selangor, sehingga rayuan selesai.

Hakim Datuk Abdul Halim Aman memutuskan perkara itu selepas mempertimbangkan alasan yang dikemukakan oleh dua peguam mewakili tertuduh iaitu Mohd Radzlan Jalaludin dan Ariff Azami Hussein.

Beliau turut memerintahkan penceramah bebas berumur 37 tahun itu menyerahkan pasportnya kepada mahkamah jika diperbaharui dan melarang Wan Ji untuk ke luar negara tanpa kebenaran mahkamah.

"Penangguhan pelaksanaan hukuman itu dibenarkan dan syarat yang ditetapkan sebelum ini diteruskan," katanya.

Dalam prosiding di Mahkamah Sesyen di sini sebelum ini, syarat yang ditetapkan adalah Wan Ji perlu membayar jaminan RM5,000 dan menyerahkan pasportnya kepada mahkamah.

Timbalan Pendakwa Raya Mohd Asnawi Abu Hanipah yang hadir bagi pihak pendakwaan dinamakan sebagai responden dalam permohonan itu.

Wan Ji yang menjalani hukuman penjara dua hari di Penjara Kajang, memfailkan rayuan terhadap keputusan mahkamah sama pada Selasa lepas dan mengemukakan permohonan penangguhan pelaksanaan hukuman pada hari yang sama.

Sementara itu, Mohd Radzlan yang ditemui selepas prosiding berkenaan berkata pihaknya mengemukakan 18 alasan kepada mahkamah untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman Wan Ji.

"Antara alasan yang dikemukakan pihak kami adalah tempoh masa penjara yang perlu dijalani Wan Ji itu lama dan dia merupakan penanggung tunggal yang perlu memastikan kebajikan anak dan keluarganya terjamin," katanya.

Pada Selasa lepas, media melaporkan Wan Ji dijatuhi hukuman penjara setahun selepas Mahkamah Tinggi di sini menolak rayuannya kerana menerbitkan perkataan menghasut dan menghina terhadap Sultan Selangor tujuh tahun lepas.

Abdul Halim menjatuhkan hukuman berkenaan setelah memberi pertimbangan terhadap rayuan silang pihak pendakwaan dengan menambah hukuman Wan Ji dari sembilan bulan kepada setahun.

Wan Ji, didakwa pada 10 Sept 2014, menerbitkan perkataan yang menghina Sultan Sharafuddin Idris Shah, termasuk membabitkan isu agama dalam Facebook dengan nama wanji.attaaduddi.

Dia dituduh melakukan kesalahan itu di Pejabat Perumahan Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor, Tingkat 5, Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Seksyen 5, di sini, pada 10 pagi, 5 Nov 2012.

Dia boleh dikenakan hukuman mengikut Seksyen 4(1)(c) Akta Hasutan 1948 iaitu denda maksimum RM5,000 atau penjara tidak lebih tiga tahun atau kedua-duanya bagi kesalahan pertama.

Untuk kesalahan kedua dan seterusnya, dia boleh dikenakan hukuman penjara maksimum lima tahun, jika sabit kesalahan.

-- BERNAMA

1 comment:

 1. MALAYSIA SUGAR MUMMY HOOKUP ORGANISATION.
  The best alliance agency sugar mummy and daddies hookup organisation in malaysia. Click on the link below to to contact agent Karim on whatsapp wa.me/+60149721603
  Boost your income, sugar mummy are beautiful, rich and single women and girls that need sex satisfaction. Sugar mummy will pay you RM8,000 per hookup everyday
  . please stop sending your money to fake agent in Malaysia. Our sugar mummy hookup organization is registered and approved by government, we are trusted and tested, secured, guaranteed, best in mummy. kindly and quickly contact Mrs agent Karim now for your own Sugar Mummy Connection via WHATSAPP ++60149721603 and don't forget to testify about her too to hookup with sugar mummy the only money you will pay to hookup is your registration fees, registration fee is very cheap

  Mummies available in all this location now

  Selangor
  Kuala Lumpur
  Sarawak
  Johor
  Penang
  Sabah
  Perak
  Pahang
  Negeri Sembilan
  Kedah
  Malacca
  Terengganu
  Kelantan
  Labuan
  Perlis
  Malaysia

  ReplyDelete