Monday, October 17, 2016

MASTURA RASAKAN KEHADIRAN ARWAH KETIKA ANGKAT SUMPAH

KUALA LUMPUR, 17 Okt (Bernama) -- Anggota Parlimen Kuala Kangsar, Datin Mastura Mohd Yazid membawa bersama semangat Allahyarham suaminya Datuk Wan Mohammad Khair-il Anuar Wan Ahmad ketika mengangkat sumpah sebagai wakil rakyat di Dewan Rakyat pagi tadi.

Katanya walaupun beliau tidak duduk di kerusi asal di mana arwah suaminya duduk sebelum ini, namun kedudukan yang sebaris dengan kedudukan arwah melegakan perasaannya.

"Saya tidak duduk di kerusi yang diduduki arwah, tetapi cuma di barisan yang sama, saya merasakan kehadiran arwah bersama saya ketika mengangkat sumpah tadi," katanya ketika ditemui pemberita di lobi Parlimen di sini, semalam.

Budiman Mohd Zohdi dan Datin Mastura Mohd Yazid masing-masing mengangkat sumpah sebagai Anggota Parlimen Sungai Besar dan Kuala Kangsar yang baharu pada Mesyuarat Ketiga Penggal Keempat Parlimen Ke-13 yang bermula semalam.

Upacara mengangkat sumpah kedua-dua Anggota Parlimen itu berlangsung di hadapan Yang Dipertua Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia dan Anggota Parlimen lain sebaik persidangan Dewan bermula.

Budiman, 44, menang dengan majoriti 9,191 undi pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Sungai Besar pada 18 Jun lepas, mengatasi majoriti 399 undi yang diperoleh bekas penyandang dari Barisan Nasional (BN) Allahyarham Tan Sri Noriah Kasnon.

Beliau yang dilahirkan di Kampung Sungai Limau, Sungai Besar, berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Ijazah Sarjana Sains (Komunikasi) di Universiti Putra Malaysia (UPM) juga merupakan Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Panjang.

Naib Ketua UMNO Bahagian Sungai Besar itu juga pernah dipilih sebagai pendebat terbaik Universiti ASEAN pada 1996 dan pendebat terbaik Universiti-universiti Malaysia pada 1997.

Sementara Mastura, 55, berjaya mengekalkan kerusi kawasan Parlimen Kuala Kangsar yang disandang suaminya, Allahyarham Datuk Wan Mohammad Khair-il Anuar Wan Ahmad dengan majoriti 6,969 undi pada PRK Kuala Kangsar, juga pada 18 Jun lepas.

Mastura merupakan seorang graduan undang-undang universiti terkemuka perundangan dunia Lincoln's Inn di United Kingdom dan bertugas sebagai seorang peguam selama enam tahun.

Ibu kepada empat anak itu juga merupakan seorang yang bergiat dalam dunia politik dan menjadi Anggota Jawatankuasa UMNO Bahagian Chembong, Negeri Sembilan sebelum mengambil keputusan untuk berehat dan menumpukan kepada keluarganya serta arwah suaminya.

Kedua-dua PRK itu diadakan berikutan kematian Noriah dan Wan Mohammad Khair-il Anuar yang terkorban dalam nahas helikopter di Sebuyau, Sarawak, 5 Mei lepas.

No comments:

Post a Comment